Křepelčí vejce

… část informací na této stránce je z různých veřejně dostupných zdrojů a část z mých osobních zkušeností…proto prosím berte níže uvedené údaje s rezervou, nenabádám vás pít syrová vejce a přesvědčovat vás, že křepelčí vejce mají zázračné účinky…

 

Křepelčí vejce je obrovským zdrojem  vitamínů

Přestože je křepelčí vejce asi 5 x menší než slepičí vejce, obsahuje 2,5 násobně víc vitamínu A, 2,8 násobně více vitamínu B1 a 2,2 násobně více vitamínu B2. Křepelčí vejce jsou složena z 33 % žloutku, 59 % bílku a 8 % skořápky. Tloušťka skořápky je udávaná průměrně 0,2 mm.

Snáška začíná u nosnic zpravidla ve věku 35 až 42 dnů s vrcholem kolem 20. týdne stáří. Roční produkce u nosné křepelky může dosáhnout až 320 vajec. Vajíčka váží mezi 11 g (nosné) až 15 g (masné), mají vysokou nutriční hodnotu a obsahují relativně velký žloutek. Jsou vyhledávána především pro svoje prokazatelné účinky na zdraví a vitalitu spotřebitele. Pomáhají proti alergiím, problémům s krevním oběhem a dalším civilizačním chorobám.
Těžko najdete dvě totožně zbarvené vejce. Velikost by měla být vyvážená ale občas se najde křepelka která snáší i 2 x větší vajíčka. Často jde o dvou žloutková vejce. Sesbíral jsem výjimečně 20 mm nejmenší a naopak 40 mm největší.

Více stopových prvků

I když je křepelčí vejce 5x menší než slepičí obsahuje 5x více fosforu, draslíku a železa. Fosfor přispívá k duševnímu vývoji, proto už dlouhou dobu v Japonsku dostává každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce. Tento dietetický produkt obsahuje také hodně mědi, kobaltu, niacinu a esenciálních aminokyselin. Tyrozin je například zodpovědný za zdravou barvu kůže, proto jsou křepelčí vejce používány v kosmetickém průmyslu. Vzhledem k vysokému obsahu lecitinu konzumace syrových vajec snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho bylo zjištěno, že fosfor v křepelčím vejci velmi povzbuzuje potenci. Podle Bulharského vědce je lepší než viagra.

Má léčivé schopnosti

Křepelčí vejce má antibakteriální a imunomodulační vlastnosti, takže pokud trpíte častým nachlazením, mělo by se stát vaším pravidlem, každé ráno ke snídani křepelčí vejce. Jejich používání se doporučuje lidem, kteří trpí anemií, silnými bolestmi hlavy, astmatem, zánětem žaludeční sliznice. Dále pravidelná spotřeba normalizuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Křepelčí vejce jsou hlavně doporučovány dětem, lidem s oslabenou imunitou a těhotným ženám.

Obsah jednoho vajíčka je 65 J a 15,8 kalorií. Křepelčí vajíčka jsou přirozeným zdrojem Omega – 3 a Omega – 6 mastných kyselin, které příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém.

Některé léčebné ústavy v Japonsku, Rusku a v Americe používají syrové vajíčka na léčení ve formě kúr, a to následovně:

60 vaječná – na zlepšení krevního obrazu, snížení cholesterolu a zesílení organismu.

120 vaječná – proti vysokému krevnímu tlaku, na problémy s trávením, na žaludeční vředy, pomáhá při vysokém fyzickém zatížení, zvyšuje koncentraci.

240 vaječná – při nemocech jater, tuberkulóze, cukrovce, astmatu, impotence, migrénu, nemoci ledvin, mozkových onemocněních, kardiovaskulárních problémech, alergiích, pomáhá v zotavení po infarktech, kladně působí při stresu, při tvorbě svalové hmoty, omlazuje organismus a pokožku, odstraňuje vrásky, pomáhá při zotavení po těžkých chorobách a operacích.

1080vaječná – pomáhá v léčbě nádorových onemocnění, zejména při mozkovém a konečníkovém.

 

Jak na alegrie i AIDS – (níže uvedené informace jsou přeložené ze zahraničního serveru)

A dokonce je i léčí: křepelčí vejce, samozřejmě v syrovém stavu, se používají v řadě míst světa (včetně například již zmíněného Japonska) k prevenci a léčbě řady onemocnění. Včetně alergií a astmatu. Pokud je jíme, také si navíc díky výše uvedeným – a mnoha dalším – látkám zvyšujeme imunitu, podporujeme regeneraci organismu a omlazování. Doporučují se tedy jak jako prevence chřipky, tak například těhotným ženám a osobám s vysokou zátěží či pacientům po operaci. Někteří ; s nimi léčí dokonce i AIDS!

Konzumací křepelčích vajec v podobě různých kúr (od šedesáti do zhruba tisícevajec – obvykle každý den tři až šest vajec) se léčí či pomáhají léčit nemoci kardiovaskulárního systému, cukrovka, vysoký krevní tlak, jaterní potíže, záněty žaludeční sliznice

Konzumovat lze i i skořápku, která obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků – proto lékaři radí přidávat ji do jídel.

 

Minimální riziko salmonelózy

To je způsobeno tím, že má velmi silnou podskořápkovou blanku s minimálními dýchacími otvory, což brání průniku bakterie. Ale to nejdůležitější je, že díky vysoké tělesné teplotě (+42°C), je křepelka odolná vůči infekcím. To umožňuje udržovat chovy bez nutnosti očkování a léčení a tím ukládání léčiv v organismu ptáků a následně i vejcích.

Nezpůsobuje alergie

Na rozdíl od slepičích , křepelčí vejce nezpůsobují alergie ani u dětí ani u dospělých. Naopak je v nich přítomen protein ovomukoid schopný inhibovat alergické reakce – tak na základě křepelčích vajec se produkuje lék – ovomukoidový extrakt – používaný v léčbě alergie.

Chutnají více než slepičí

Křepelčí vejce patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Jí se smažené, vařené, syrové, pečené, nakládané.  Používají se na omelety, majonézu , saláty, zdobení pokrmů. Díky „nestandardní“, velikost a neobvyklé pestrému zbarvení je děti jedí spíše než slepičí. Vajíčka se upravují podle běžných receptur jako vejce slepičí. Doba varu je 80 vteřin. Syrová vajíčka rozbíjejte seknutím nožem, ale jde to i nehty.

Užitečná skořápka

Křehká skořápka křepelčích vajec je zdrojem lehce vstřebatelného vápníku a 26 dalších prvků, včetně mědi, fluoridů, železa, manganu, molybdenu, fosforu, síru, zinku, křemíku.  Zvláště cenné jsou křemík a molybden – naše každodenní jídlo je velmi chudé na tyto prvky, ale ty jsou nezbytné pro normální biochemické reakce v těle. A tak lékaři doporučují, nevyhazujte skořápky, a jemně rozdrcené je přidejte do doma-vařených jídel. Taková léčba je nejen velice efektivní, ale nemá ani žádné vedlejší účinky a nehrozí riziko předávkování.

Křepelčí vejce a náš pes

Neoplozená vejce, která vyřazuju po 7 dnech z líhně konzumuje naše Aiko. Je po nich docela žhavá. Rozbíjením neztrácím čas, protože zdravé je na vejci vše včetně skořápky. Protože by jich dovedla sežrat na posezení i stovku a nemám bezedné zdroje, dostává jich na příděl tak 10-20 kusů denně. Pokud je poblíž při sběru vajec a to je docela často, tak si vyškemrá i čerstvé.

Jednodenní křepelka ani kuře se psa ještě nebojí…

Křepelčí vejce zpět křepelkám

Občas se mi stane nějaká nehoda při sběru a vejce praskne. Rozmáčknu ho v prstech a přimíchám křepelkám do směsi. Taktéž vejce s měkkou skořápkou. Skořápky ať už z kuchyně nebo po vylíhnutí vysuším a pak rozdrtím a přeseju na cca 1-2 mm střepy. Ty přimíchávám do směsi nosnicím.

Trvanlivost křepelčích vajec

Větší trvanlivost mají vejce neoplozená a to asi 3 měsíce. Osobně jsem to ale nezkoušel. Protože u mě poptávka převyšuje mé možnosti, vejce dlouhodobě neskladuji.