:::::: »   Křepelky a křepelčí vejce neprodávám  « ::::::

Křepelčí maso – kuchání

Kohoutky na maso zabíjím obvykle ve věku 45-60 dnů. V té době mezi nimi občas začínají šarvátky, které končí až krvavým zraněním hlavy. Jakmile začne stoupat agresivita, vybírám k porážce přednostně zraněné kohoutky. Stává se mi to však velmi zřídka. Kohoutky odchovávám především na podestýlce z hoblin a mám je ve skupinách 30 až 50 ks. 10 vykuchaných křepelek v tomto věku váží asi 1300 gramů. Nezabíjím zbytečně do zásoby na mrazák. Čerstvé maso je čerstvé maso…

Zabíjení křepelek mi samozřejmě nedělá radost, ale u chovu pro užitek je to nezbytnost. Způsob usmrcení volím omráčením. Topůrkem od sekery praštím kohoutka do hlavy a po prvním úderu je zabit. Jiný způsob jako omráčení jateční pistolí, kroucení krkem, useknutí nebo ustřižení hlavy nepoužívám. V hrnci si nahřeji vodu odhadem na 60-70 °C a křepelky spařím cca 1 a půl minuty. Poté je nechám pár minut vychladnout a začnu jim škubat peří. Nahrubo do kýble a pak pod tekoucí vodou dočista. Po oškubání odstřihnu hlavu, pařáty a „prdélku“. Vytáhnu vnitřnosti a znova propláchnu. Do kuchyně beru játra, srdce a někdy i vyčištěný žaludek.

 

5 kusů na fotce váží 647 gramů.

Křepelčí prsa z 5-ti kohoutků jsou lahůdkou. Zbývající skelety použiji na polévku.

 

Křepelčí maso na cuketkách – oběd je za 20 minut hotový…

Domácí maso, brambor, rajče ze skleníku… nic složitého.